19.12.2013

Ciasteczka korzenne.




Składniki:
300 g mąki pszennej
3 łyżki przyprawy korzennej
szczypta soli
1 jajko
1/2 sody oczyszczonej
1/2 kostki masła roślinnego
1/2 szklanki cukru
łyżka wody


Przygotowanie:
Mieszamy ze sobą mąkę, przyprawę korzenną, sól i sodę.



Do osobnej miseczki dodaję masło, jajko, cukier i łyżkę letniej wody. Mieszam, ucieram aż się ze sobą połączą. Następnie stopniowo dodaję wcześniej przygotowaną mąkę i mieszam do czasu uzyskania ciasta o spójnej konsystencji. Ciasto umieszczam w lodówce na ok godzinę.



Ciasto jest już gotowe, wyjmujemy z lodówki i możemy przystąpić do najmilszej części czyli, rozwałkowujemy na ok 3 mm. i wycinamy kształty według uznania, co kto ma:)





Ciastka układamy na papierze do pieczenia.
Pieczemy w temp. 180 st.C przez 10 do 12 min.
Gotowe!!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz