15.12.2013

Wigilijny barszcz biały.

Składniki: 
0,5l zakwasu na barszcz biały 
suszone grzyby: około dwie garście
marchewka
pietruszka
seler
por
2 cebule
3 ząbki czosnku
1kg ziemniaków
ziele angielskie: dwie, trzy kuleczki
pieprz i sól
oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Suszone grzyby zalewamy wodą i moczymy przez całą noc (dwie garście grzybów ok 0,7l wody).

W 1l wody gotujemy wywar z warzyw: marchewka, pietruszka, seler, por, cebula, ziele angielski, doprawiamy pieprzem i solą. Po ugotowaniu wyjmujemy warzywa.

Do wywaru dodajemy wcześniej namoczone grzyby i gotujemy aż będą miękkie.

W między czasie gotujemy ziemniaki. Kroimy cebulę i podsmażamy na oliwie z oliwek. 

Grzyby są już miękkie, dolewamy do nich zakwas w takiej ilości aż smak będzie nas satysfakcjonował, dodajemy czosnek  i doprowadzamy do wrzenia, na małym ogniu gotujemy jeszcze 5 min.

 Gotowe!!!

Podajemy z ugotowanymi ziemniakami i podsmażoną cebulką.
Pycha!!!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz