24.03.2014

Bakłażany, grzyby i ser ricotta.




Składniki:

2 bakłażany
oliwa z oliwek
parmezan

garść suszonych grzybów
200 g pieczarek
3 cebule
150 g sera ricotta
jajko
majeranek
bazylia

500 g pomidorów
czosnek
sól i pieprz


Bakłażana myjemy, kroimy w podłużne plastry, solimy i odstawiamy na pół godziny.


Następnie myjemy pod bieżącą wodą i suszymy w czystej ściereczce lub ręcznikach papierowych.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek, układamy w nim plastry bakłażana i smarujemy oliwą (najlepiej pędzelkiem, ale jeśli tak jak ja, nie macie go, to wszystkie chwyty dozwolone):)
Wstawiamy na 5 min do piekarnika, nagrzanego do 200 st. C.



Do przygotowania farszu, potrzebne będą nam grzyby.
Suszone namoczyć w ciepłej wodzie (najlepiej na noc) a świeże pieczarki, 
oczyścić, obmyć i pokroić w plasterki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy drobno posiekaną cebulkę, czekamy, aż się delikatnie zeszkli, dodajemy pieczarki i chwilę podsmażamy.


Następnie dodajemy namoczone i odcedzone suszone grzyby.


Smażymy ok 3 min aż ewentualna woda odparuje i odstawiamy do przestygnięcia.


Grzyby już są chłodne, przekładamy je do miseczki. Dodajemy ser ricotta, parmezan (ok 60 g, w zależności jak kto lubi), pokrojoną w cieniutką kosteczkę cebulkę, lekko roztrzepane jajko, majeranek, bazylię oraz sól i pieprz. Mieszamy ;)


Teraz czas na sos pomidorowy.
Pomidory sparzymy wrzątkiem, usuwamy skórkę i kroimy (jak kto lubi, kosteczka, paseczki).
Rozgrzewamy oliwę na patelni, dodajemy posiekaną cebulkę i czekamy, aż się lekko zarumieni.
Następnie czosnek (przeciśnięty przez praskę lub pokrojony w plasterki), pomidory, bazylię, sól i pieprz.
Gotujemy chwilkę, aż sos zgęstnieje. Możemy przetrzeć przez sito lub tak jak ja, zostawić w takiej formie.


Ok, wcześniej przygotowane bakłażany, smarujemy farszem. Tak aby pozostawić ok 2 cm na grubszym końcu każdego plastra. Zawijamy natomiast od węższego końca. 


I gotowe!!!
Sos przelewamy do lekko wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego, układamy na nim zawinięte bakłażany, posypujemy startym parmezanem. 
Wstawiamy na ok. 15 min do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. 
Podajemy gorące.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz